Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Wednesday, September 20, 2017

GELANG PATAH : PEMANDU TEKSI KUCEWA TIDAK DAPAT RM 500?

PENAFIAN TERHADAP TAWARAN RM 500 KEPADA 15 PEMANDU TEKSI

1. PPBM Gelang Patah telah membuat satu laporan polis untuk menafikan dakwaan bahawa PPBM Gelang Patah telah berjanji menawarkan RM 500 kepada pemandu teksi yang menyertai PPBM.

2. PPBM tidak mengamalkan budaya ' Cash is King ' .

3. Untuk makluman, sekitar 15 orang pemandu di kawasan Gelang Patah telah berjumpa dengan kepimpinan PPBM Gelang Patah untuk menyatakan masalah mereka dalam kewujudan persaingan dengan Uber dan Grab Car.

4. Semua yang hadir dalam perjumpaan tersebut dengan rela hati menyertai PPBM, tiada paksaan.

5. Kami tidak menghalang mana-mana individu untuk berjuang bersama parti ini dan mahupun sebaliknya.

6. Mari kita teruskan perjuangan kita untuk menentang kemungkaran dan pemerintah yang mengamalkan kleptoktasi serta selamatkan Negara ini.

Haji Samat Atan
Timbalan Ketua Bahagian
PPBM Gelang Patah

Friday, April 7, 2017

Tan Sri Muhyiddin menyanggah dakwaan Gabungan Ketua Cawangan Malaysia.

Tan Sri Muhyiddin Yassin menyanggah dakwaan wujudnya kroni di dalam menyusun barisan kepimpinan parti itu di peringkat bahagian dan negeri sebagaimana dakwaan Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM).

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu berkata, dakwaan itu hanya dilakukan oleh sebahagian kecil ahli parti.

"Tak apalah dalam politik ada orang suka dan tidak suka walaupun kenyataan yang keluar hanya daripada kumpulan kecil sahaja.

"Sebahagian besar ahli GKCM sudah berada dalam pimpnan PPBM sudah pun memegang jawatan mungkin ada kekecewaan atau sebab lain," ujarnya dalam sidang media diadakan hari ini.

Beliau sebelum itu mengumumkan pelantikan Rina Mohd Harun sebagai Ketua Srikandi parti itu.

Menurut Muhyiddin lagi, pihaknya sedia berbincang untuk menjelaskan duduk perkara sebenar gerakan politik yang dibawa oleh parti itu kepada GKCM yang masih kurang jelas.

"Ini sebagai cabaran, sebaik mungkin ada perkara kita berbincang untuk mmenjelaskan apakan gerakan politik di bawa oleh PPBM.

"Kita mahu mereka bersama-sama dengan kita menyokong.

"Pimpinan belum setahun jagung pun namun dalam tempoh yang singkat itu PPBM sudah diterima ramai terutama mereka yang telah berjuang dalam parti politik sebelah kerajaan (Umno).

"Sebahaian besar dikalangan pimpinan adalah orang yang baru dan ada dikalangan yang pengalaman dan pernah berada dalam parti politik.

"Kita perlu ambil masa untuk kita tahu (mengenali mereka) ini cara kita berpolitik sihat dan jika ada perkara perlu ditangani kita akan tangani bersama," ujarnya.

Pada 2 April lalu GKCM seluruh negeri menetapkan pendirian bersama dalam mesyuarat gabungan itu untuk tidak lagi menyokong kepimpinan pusat.

Timbalan Presidennya Datuk Mohd Zin Mustapa dipetik berkata, GKCM memandang serius tentang perkembangan politik mutakhir ini dakwanya, terdapat banyak kepincangan dalam partiyang baharu tujuh bulan ditubuhkan itu.

GKCM telah mengenal pasti beberapa perkara yang menjadi punca permasalahan parti yang diterajui Pengerusi Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Timbalan Presiden Datuk Seri Mukhriz Mahathir itu.

Dakwanya beberapa pemimpin tertinggi dalam parti jelas mengamalkan kronisme dengan melantik rakan-rakan mereka untuk menerajui kepimpinan di peringkat Bahagian dan Negeri.

Sambung Muhyiddin lagi beliau sendiri tidak pernah kenal dengan Ketua Srikandi yang diumumkan hari ini secara rasmi.

"Itu anggapan mereka. Saya sendiri tidak kenal pun Rina, malahan saya tidak kenal pun sebahagian ahli yang lain mereka bergerak awal-awal dulu bukan kerana mereka bersama dalam Umno.

"Saudari (wartawan) pun tahu mereka menyokong kita dan hendak bersama menyumbang dan berjuang bersama kita. Tidak tepat jika kata ada kroni kerana kita tidak memilih sesiapapun atas sebab mereka rapat dengan sesiapapun dalam pimpinan tertinggi parti," ujarnya.

Beliau menerangkan semua pimpinan di peringkat negeri dan bahagian dikemukakan oleh bahagian yang diterima di peringkat pusat.

Turut hadir dalam sidang media Timbalan Presiden Datuk Seri Mukhriz Mahathir,  Ketua Penerangan Datuk Kamaruddin Md.Nor, Ketua Srikandi Rina Mohd Harun dan barisan exco Srikandi.

Wednesday, April 5, 2017

Ancaman Akta 164 membaharui undang~undang 1976!!!

KENYATAAN MEDIA

ANCAMAN AKTA 164 MEMPERBAHARUI UNDANG-UNDANG (PERKAHWINAN DAN PERCERAIAN) 1976

1. PERKASA memandang serius dan menentang keras terhadap usaha kerajaan untuk meminda Akta 164 yang menyebut apabila salah seorang pasangan memeluk islam, penukaran status agama anak hanya boleh dilakukan selepas mencapai usia 18 tahun dan mendapat persetujuan kedua-dua ibubapa, jelas dilihat satu ancaman terhadap agama islam dan  bertentangan dengan perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan.

2. Penentangan PERKASA terhadap pindaan Akta 164 ini bukan sahaja kerana bertentangan dengan Perlembagaan Negara tetapi yang jelasnya bertentangan dengan hukum syarak dan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan kali ke-87 yang di muzakarah pada Jun 2009 yang sebelum ini diterima pakai tanpa masalah oleh kerajaan. Antaranya memutuskan 'apabila salah seorang pasangan sama ada ibu atau bapa memeluk agama islam, maka status anak-anak bawah umur secara langsung adalah ISLAM.

3. Justeru itu PERKASA sangat menyokong pandangan dan nasihat Mufti Perak Sahibul Samahah Tan Sri Dr. Harunssani Zakaria agar pembentangan ini ditangguhkan.

4. Sekiranya pembentangan akta ini diteruskan, PERKASA melihat ianya memberi satu isyarat songsang betapa pihak kerajaan bersedia untuk mencabuli Perlembagaan Persekutuan dan seolah-olah memperlekehkan kesucian islam dan sekaligus tidak menghormati keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.

5. Dan yang lebih malangnya  kerajaan kini yang meletakkan Islam Agama Persekutuan dilihat semakin tunduk kepada tekanan lalu mencari alasan kononnya pindaan ini berpaksikan keadilan sejagat untuk menyelesaikan pertikaian antara pasangan suami isteri yang memeluk islam dan diselesaikan oleh Mahkamah sivil.

6. PERKASA juga suka mengingatkan kepada Tan Sri Pandikar Amin Mulia Yang Dipertua Dewan Rakyat yang memberi amaran kononnya 'pihak luar jangan campur tangan urusan Parlimen' seperti yang disiarkan oleh Berita Harian bertarikh 4 April 2017 berikutan penentangan Akta ini dibentangkan. Alasannya pindaan akta ini telah dibincangkan secara mendalam oleh pakar perundangan termasuk pakar agama.

7. Persoalannya apakah pindaan ini didalami oleh yang kononnya 'pakar-pakar' atas nama keadilan sejagat walhal pindaan ini tidak memberi keadilan kepada si pemeluk islam.

8. Sebagai contoh Seksyen 51 akta berkenaan memperuntukan hanya pihak yang tidak memelum islam boleh memfailkan petisyen membubar perkahwinan di mahkamah sivil sementara yang memeluk islam tidak diberi hak. Ini jelas menampakkan satu diskriminasi terhadap agama islam.

9. PERKASA juga sangat tidak bersetuju apabila memasukkan Seksyen 88A bagi menghalang pihak memeluk islam untuk mengislamkan anaknya kerana cadangan ini jelas bercanggah dengan Perkara 12 (4) Perlembagaan yang memberi hak kepada ibu bapa menentukan agama anaknya di bawah 18 tahun.

10. Seperkara PERKASA mengingatkan juga dari segi bidangkuasa perundangan. Hanya Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mempunyai kuasa menentukan siapa yang berhak memeluk islam atau mengislamkan anak dibawah 18 tahun kerana enakmen pentadbiran islam di bawah kuasa negeri.

11. Akhirnya PERKASA merayu kepada Ahli-Ahli Parlimen  Malaysia sekiranya pindaan ini dibentangkan, adalah menjadi kewajipan untuk tidak menyokong kerana;

a. Bertentangan dengan hukum syarak.

b. Berlawanan dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan bil 87/2009

c. Bertentangan dengan perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan.

12. PERKASA ahkirnya mengharapkan peruntukan sedia ada dikekalkan bagi mengelakkan ancaman terhadap islam.

HASSAN BASRI MUHAMMAD
Naib Presiden PERKASA
Malaysia

04 April 2017.

Saturday, April 1, 2017

1MDB MONEY.

Mar 2017

1. I welcome Najib’s statement that 1MDB has cleared all its bank debts and short term debts.

2. Since 1MDB is not doing any business, the payment cannot be from profits. It must be from the RM10.97 billion sale of Edra Global Energy Bhd’s asset, Syarikat Bandar Malaysia Sdn Bhd (Sungai Besi Airport) equity and the Tun Razak Exchange Land.

3. The payments listed adds up to RM3.9 billion. So 1MDB is left with RM7.07 billion.

4. But the total debt incurred by 1MDB is RM50 billion as of January 2016.

5. Bank Negara has instructed 1MDB to bring back all the money that was invested not according to the approval given by the bank upon presentation made by 1MDB.

6. 1MDB issued a statement on 28th April 2016 that it respects authority and decision of BNM.

7. On May 25, 2016 1MDB announced that it has made full payment of a fine imposed by BNM.

8. No mention is made of the amount of the fine.

9. No mention is also made about bringing back all the money that had been “invested” abroad.

10. It would be interesting to know whether 1MDB has other assets to sell to pay the balance of the RM50 billion debts amounting to RM40 billion. If there are no more assets, how does 1MDB propose to raise this RM40 billion.

11. What is the rate of interest on this balance? Unless the interest is paid the RM40 billion would increase considerably. Is 1MDB paying the interest, if not on the principal.

12. If there are no more assets, where is the RM40 billion. It is a large sum of money. It must be somewhere. Has the money been invested. If so in what. Or has it been frozen. If so who has frozen the money and why. Is 1MDB entitled to claim the frozen money? Has 1MDB brought back all the unfrozen money invested not in accordance with the approval of BNM as required. If not where is the money.

13. The statement by Najib in answer to Er Teck Hwa (DAP – Bakri) raises more questions than answers.

14. Perhaps the Prime Minister can explain. It is the people’s money. They are entitled to know as in the end they will have to pay, one way or another.

Wednesday, March 15, 2017

Tarkini: Lawatan Tun Mahathir bin Mohamad ke Forest City.

Tulisan terbaru Tun M di blognya, chedet.cc

BANDARAYA HUTAN (FOREST CITY)

13 Mar 2017

1. Saya pergi ke Forest City. Saya telah baca banyak laporan berkenaan Forest City ini. Saya juga telah membuat banyak teguran terhadap pembangunannya. Tetapi semua maklumat berkenaannya saya dapati second hand. Oleh itu saya perlu lihat sendiri Forest City ini.

2. Ia dibina di atas empat buah pulau buatan di Perairan Johor dekat dengan Pelabuhan Tanjung Pelepas. Luasnya luas. Jalan kelas Satu yang agak panjang telah dibina ke arah Forest City.

3. Apabila sahaja memasuki jalan dalam kawasannya, tiba-tiba landscaping yang cantik luar biasa menghiasi jalan.

4. Sepanjang jalan terdapat papan tanda yang dipasang kepada tiang lampu dengan tulisan dalam bahasa kebangsaan “Hartanah Hak Milik Kekal”.

5. Tetapi Najib telah mendakwa dengan marah bahawa tanah yang dijual kepada syarikat negara Cina ini hanya sebagai leasehold 99 tahun sahaja. Mungkin Najib tidak tahu. Mungkin tidak lihat papan tanda.

6. Najib berjanji selepas 99 tahun kita akan dapat tanah kita (kita orang Malaysia). Tetapi papan tanda kata lain.

7. Sebenarnya Najib boleh batal syarat “Freehold” kerana ia bertentangan dengan dasar negara yang mana semua hakmilik tanah baru mestilah leasehold – 30, 66, 90 atau 99 tahun. Ramai rakyat Malaysia yang memohon tanah kecil mereka diberi secara kekal (freehold) tetapi gagal. Tetapi nampaknya orang asing boleh dapat secara kekal.

8. Kata pepatah Melayu (yang tidak perlu kita pedulikan) “Anak di rumah kelaparan, kera di hutan disusukan”. Kesian.

9. Ya, memang cantik dan mengkagumkan pembangunan Forest City. Yang menarik sekali ialah landscaping yang sudah menang berbagai hadiah antarabangsa. Pelawat Malaysia dan luar diberi layanan istimewa. Selain dari menunjuk model plan Forest City, pelawat boleh guna kolam renang yang luas, pantai indah dihias dengan binatang anjing laut diperbuat dengan simen. Makan tengahari percuma.

10. Kebanyakan dari pelanggan datang dari negara Cina. Diadakan penerbangan khas dari beberapa bandar Cina ke Senai, Johor. Walaupun rakyat Malaysia boleh beli flat yang sedang dibina, tetapi 90% lebih dari pembeli ialah rakyat negara Cina.

11. Penghuni Forest City boleh tinggal secara lebih kurang kekal di Forest City. Tidak ada syarat melarang mereka dari menjadi warganegara Malaysia setelah tinggal sekain lama. Oleh kerana Forest City ini adalah dalam Malaysia, tidak ada sekatan bagi penduduknya memasuki mana-mana kawasan di Malaysia. Tetapi mereka perlu visa jika ingin ke Singapura.

12. Forest City ini pula diberi status bebas cukai. Status bebas cukai Langkawi sudah ditarik balik kerana merugikan Kerajaan. Tetapi mereka yang akan mendiami Forest City, kebanyakannya orang asing akan menikmati status bebas cukai apabila barangan import dari mana-mana termasuklah negara mereka sendiri diimport terus ke Forest City.

13. Ya. Memang hebat Forest City ini. Tetapi hari ini dilapor bahawa pengeluaran wang dari negara Cina tidak akan dibenar lagi. Apakah ini akan menghalang rakyat Cina dari membeli flat mewah di Forest City.

14. Saya diberitahu bahawa flat di Forest City boleh didapati percuma jika sebuah flat atau hartanah dibeli di negara China. Tidak akan ada bayaran yang perlu dibuat di Malaysia. Syarikat Forest City tidak perlu bayar apa-apa cukai di Malaysia kerana tidak mendapat apa-apa keuntungan di sini.

15. Jika duit tidak boleh dikeluar dari negara Cina, pembeli mungkin pinjam duit dari bank di Malaysia. Saya difahamkan bahawa seorang rakyat asing bernama Peter Sondakh membeli tanah di Malaysia dengan pinjaman 90% dari bank Malaysia. Orang Malaysia akan disoal panjang jikalau meminjam, mengeluar atau memasukkan wang RM50,000 atau lebih sebelum dilulus. Ini adalah oleh kerana Kerajaan Malaysia amat prihatin terhadap pembersihan duit yang dicuri atau didapati secara haram.

16. Forest City ini akan diduduki hampir 90% orang asing. Apakah ia akan ditadbir oleh Dewan Bandaraya J.B atau akan punyai dewan bandar sendiri. Apakah bahasa rasminya? Wallahu Wa’allam!

17. 700,000 penduduknya berhak keluar masuk ke mana-mana di Malaysia, mungkin membeli harta di lain-lain tempat, mungkin juga mengadakan bisnes.

18. Mengikut undang-undang Malaysia selepas 12 tahun mereka berhak menjadi warganegara Malaysia dengan hak mengundi. Tidak ada jaminan ini tidak akan berlaku. Bahkan dengan sokongan orang kuat masa boleh dipendekkan.

19. Sesungguhnya Malaysia amat pemurah. Siapa sahaja boleh tinggal di sini. Sejak merdeka sudah 700,000 kerakyatan telah diberi kepada orang asing. Benarlah Malaysia ini negara berbilang kaum. Dengan izin Najib ia boleh jadi lebih berbilang kaum.

Syabas.

Friday, February 24, 2017

Insya Allah Barisan Rakyat Memerintah Tanah Melayu.

Kemenangan pembangkang adalah kerana rakyat mula sedar GST punca barang naik, kerajaan sekarang perlu disingkirkan. Walaupun ada kebaikkan tetapi banyak kerosakkan.

GST !!!

Hapuskan jika Barisan Rakyat Memerintah. Itu janji Tun M. Tanda Tun M berjiwa rakyat. Tahu macamana nak menjaga rakyatnya.

API !!!

Cuba tengok bil anda masing-masing. Setiap bulan bayar bil api dah macam gudang pulak jumlahnya.

AIR !!!

Singapura beli air mentah 3sen kita rakyat bayar air kadar bayarannya ada yang mencecah RM 0.80 hingga RM 3.00 miter padu Ingat rakyat ni kilang ke apa?

Ikan Termenung!!!

Sekilo RM21.00 matilah nak x payah makan ikan. Kita makan ayam. Itu yang KFC nampak penuh selalu. Menteri pendek akal cakap KFC McD orang ramai masih penuh.

BR1M !!!

Kadar bertambah banyak tiap-tiao bulan bagi x apalah!!! Jumlah penerima juga bertambah setiap tahun. Itu petanda apa??? Rakyat bertambah kaya atau bertambah susah!!! Kerajaan duit bertambah atau penyusutan duit negara!!!

Gaji!!!

Keadaan sekarang gaji permulaan bagi rakyat Malaysia adalah RM 2500.00. Kerana ikut bancian RM 3500.00 pendapatan bulanan adalah golongan miskin.

Jadi kerajaan!!!

Semua projek mega kita hentikan. Bongkar dan ambil tindakkan terhadap kementerian yang banyak melakukan keterisan wang negara. KBS,Felda/FGV, Felcra, MARA, 1MDB. Penyangak-penyangak tersebut perlu disumbat dan dibuang dari menjadi penjawat awam atau pemimpin di negara Tanah Melayu.

HARAM JADAHLAH TU NAMANYA. Rakyat disusahkan sepanjang zaman? Sekarang susah kalau tak buang BN anda cari susah sepanjang zaman?

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat